Els canvis que la xarxa dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha experimentat durant les darreres quatre dècades són evidents: la majoria d’estacions i instal·lacions han estat reformades, les andanes han estat allargades i els espais han estat adaptats a les persones amb mobilitat reduïda (PMR). A més, cada intervenció s’ha portat a terme amb una cura especial de la sostenibilitat i l’estil. Una prova d’això són les successives mencions que han rebut als prestigiosos premis Brunel —considerats els premis Nobel de l’enginyeria— la construcció de les estacions d’Universitat Autonoma i de Sabadell-Estació i, també, la rehabilitació de l’estació de Sant Cugat.
Després de les importants i recents entrades en servei dels nous metros de Terrassa (2015) i de Sabadell (2017) i de l’adquisició d’una nova generació de 15 trens moderns de la sèrie 115 (2018) que aviat es posaran en servei, els reptes de futur encara en són molts i no menys importants.
La futura construcció del perllongament de la línia Llobregat-Anoia de Pl. Espanya fins a Gràcia, el futur túnel directe entre el Vallès i Barcelona, els possibles futurs serveis de viatgers sobre la xarxa ferroviària d’interès general de l’Estat, són exemples de com la companyia avança ferma per aquest segle XXI. Quaranta anys després del seu naixement, l’esperit d’innovació i superació que han marcat aquesta llarga història continua viu en el dia a dia dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.